Artikkeli Nukke & Lelu -lehdessä

Applejack ja Applejack

Uusimmassa Nukke- ja leluyhdistyksen jäsenlehdessä (3/2016) on kirjoittamani My Little Pony-aiheinen juttu, jonka voit lukea alta. Linkitettynä on artikkelista saamani vedosversio.

 

My Little Ponyn uudet tuulet

My Little Pony on ollut muodossa tai kauppojen leluhyllyjen vakiokalustoa jo vuosikymmeniä ja monille teillekin sanat ”My Little Pony” tuo luultavasti mieleen pääasiassa tytöille suunnatut söpöt harjattavat ponihahmot. My Little Pony –leluhahmojen maailmassa on kuitenkin muutoksen tuulet puhaltamassa.

Tällä hetkellä eletään niin kutsuttua My Little Ponyn neljättä sukupolvea, G4 kuten keräilijät sitä kutsuvat, joka on jo tuonut mukanaan muutoksia My Little Ponyyn liitettäviin mielikuviin ja lisää on luvassa sillä rintamalla lähitulevaisuudessa. Jo neljännen sukupolven alusta lähtien on ollut saatavilla kahdenlaisia My Little Pony –hahmoja, perinteisiä harjattavia sekä sekä kokomuovisia enemmän TV-sarjan hahmoja muistuttavia minihahmoja. Vuosien aikana minihahmot ovat koko ajan ottaneet lisää jalansijaa harjattavilta hahmoilta, etenkin parin viime vuoden aikana.

Vuoden alussa Hasbron julkistama ja syksyllä myntiin tuleva Guardians of Harmony-hahmosarja on muutosten seuraava askel. Guardians of Harmony –sarjan hahmot on jaettu kahteen eri luokkaan, keräilijöille suunnattuihin ”patsaisiin” ja My Little Ponyn peruskohderyhmälle suunnattuihin hahmoihin.  Sarjan perushahmot ovat nivellettyjä ja niillä on kokomuoviset muotoillut harjakset. Kuten Guardians of Harmony –sarjan kohdalla, yleinen trendi My Little Pony –hahmojen kohdalla näyttää muutenkin olevan poispäin perinteisestä harjattavatavasta ponihahmomallista. Jopa Equestria Girls, joka perustuu My Little Pony Spin-off elokuvien sarjaan, on suuntaamassa pois harjattavista nukeista ja on tuonut markkinoille uusia nivellettyjä kokomuovisia mininukkeja. Aivan kokonaan harjattavat nuket eivät ole ainakaan poistumassa, sillä neljäs Equestria Girls –elokuva julkaistaan syksyllä ja siihen liittyen ollaan julkaisemassa myös harjattavia nukkeja, mutta pääpaino on kuitenkin siirtymässä niistä poispäin. Tosin Equestria Girlsin kohdalla muutoksille on perusteita, sillä harjattavat Equestria Girls –nuket eivät ole myyneet Hasbron odottamalla tavalla.

Hasbron lisensoimat valmistajat ovat tehneet aikuisille keräilijöille suunnattuja ei-harjattavia hahmoja jo neljännen sukupolven alusta ja Guardians of Harmonyn Fan Series hahmot, aiemmin mainitut sarjassa julkaistavat patsaat, ovat Hasbron oma yritys ujuttautua myös näille markkinoille.

Perinteisemmät harjattavat ponihahmot tuskin My Little Pony –valikoimista kokonaan poistuvat, mutta yleinen suuntaus näyttäisi olevan pois päin. Neljännen sukupolven harjattavien My Little Pony –hahmojen ongelmana on ollut alusta asti aiempia sukupolvia pienempi koko ja se, että hahmoissa ei ole ollut paljon vaihtelua, tarkoittaen sitä, että käytännössä kaikki, joitain harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, ponihahmot seisovat yhdessä ja samassa perusasennossa ja kuten myös sitä, että suurin osa harjattavista poneista on ollut päähahmojen erilaisia variaatioita. En tiedä hahmojen kohderyhmästä eli lapsista, mutta keräilijät haluaisivat myös enemmän uusi hahmoja julkaistavan.

Sen lisäksi, että My Little Pony on liikkumassa poispäin harjattavista poneista on Hasbro siirtymässä myös poispäin ajatuksesta, että My Little Pony on vain tyttöjen juttu. Tutkimukset ovat osoittaneet, että myös suuri osa pojista tykkää My Little Ponysta, enkä nyt puhu broneista, jotka ovat pääasiassa miespuolisia teini-ikäisiä tai sitä vanhempia miessukupolven edustajia, vaan tässä on kyse My Little Ponyn kohdeikäryhmään kuuluvista pojista, ja Guardians of Harmony fantasiaelementteineen sekä toimintahahmomaisuuksineen on selvä vastaus mainittuihin tutkimustuloksiin. Nykyistä animaatiosarjaa (suom. My Little Pony: Ystävyyden taikaa) on tuotettu sen alusta lähtien sillä ajatuksella, että se olisi koko perheen katseluelämys, joten se että myös lelupuolella ollaan siirtymässä pois ”tyttöjen juttu” ajattelusta ja siirtymässä kohti ”My Little Pony on kaikille, jotka siitä tykkäävät” ajattelumalliin on erittäin hyvä juttu.

Ensi vuonna julkaistavan My Little Pony: The Movie –teatterileffan markkinoinnin kannalta tällainen ”My Little Pony on kaikille” ajattelumalli on erityisen tärkeä, jos halutaan saavuttaa mahdollisimman laaja kiinnostus ja hyvät katsojaluvut ja vastikään nähty ensimmäinen elokuvatuotepakkausmalli kuuluukin osaksi Guardians of Harmony –hahmosarjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *